Waar moet je aan denken bij de implementatie van HR- en salarissoftware? Welke valkuilen moet je vermijden? En wat moet je dan wel doen? Door deze tips in gedachten te houden en zorgvuldig te plannen, kun je een succesvolle implementatie van salarissoftware realiseren.
Wil je jouw HR- en/of salarissoftware-implementatie naar een hoger niveau tillen? Vermijd dan de volgende 10 veelvoorkomende valkuilen die het succes van jouw project kunnen ondermijnen en volg de tips over wat je juist wél moet doen:
1. Schaalvergroting onvoldoende mogelijk: bekijk goed de schaalbaarheid van de software, vooral als je organisatie groeit of verandert. De software moet kunnen meegroeien met de behoeften van je organisatie en in staat zijn om nieuwe gebruikers en functionaliteiten toe te voegen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.
2. Onhaalbare planning: begin op tijd met implementeren. Zeker in het geval van salarissoftware waarbij het overgangsmoment vaak 1 januari is. Zorg dat je in oktober het systeem implementeert zodat je ten minste 2 maanden kunt schaduwdraaien.
3. Onvoldoende betrokkenheid van belanghebbenden: vergeet niet om iedereen bij het proces te betrekken. Hun input en steun zijn essentieel voor het succes van de implementatie. Neem in je planning op wanneer je hen informeert, consulteert en traint.
4. Gebrek aan duidelijke communicatie: communiceer open en transparant over de veranderingen die komen gaan. Heldere communicatie vermindert weerstand en vergroot het draagvlak voor de nieuwe software. Waarom nemen we deze stap? En vergeet vooral niet om antwoord te geven op de vraag ‘What’s in it for me?’.
5. Onrealistische verwachtingen: stel realistische doelen en verwachtingen voor de implementatie. Het is belangrijk om te begrijpen dat een software implementatie tijd kost en dat er ruimte moet zijn voor aanpassingen en verbeteringen. Procesoptimalisatie (door middel van nieuwe software) is een continu proces. Het is belangrijk om steeds opnieuw te kijken of het beter en efficiënter kan.
6. Gebrek aan flexibiliteit: wees flexibel en pas je aan wanneer dat nodig is. Soms kunnen onverwachte uitdagingen ontstaan die om een nieuwe aanpak vragen.
7. Onvoldoende testen en kwaliteitsborging: zorg ervoor dat de software grondig wordt getest voordat deze wordt uitgerold. Kwaliteitsborging is essentieel om ervoor te zorgen dat de software betrouwbaar en foutvrij is. Zorg dat er tijd vrij gemaakt wordt om de opgeleverde software grondig te testen. Schrijf testscripts uit zodat er geen situaties vergeten worden.
8. Onvoldoende ondersteuning: bied continue ondersteuning om het beste uit de investering te halen. Als de klant in het begin goed geholpen wordt zorgt dat voor een beter gebruik van de software.
9. Te weinig training: zorg ervoor dat je gebruikers de juiste tools en kennis hebben om de software effectief te gebruiken. Investeer in uitgebreide trainingen. Indien er veel modules zijn waarin getraind gaat worden knip de trainingen dan op in een aantal sessies. Zeker bij onlinetraining vervliegt de aandacht snel wat ten kosten gaat van de kwaliteit van de overgebrachte kennis.
10. Gebrek aan evaluatie en feedback: blijf de prestaties van de software evalueren en verzamel feedback van gebruikers. Dit stelt je in staat om te leren en te groeien, waardoor de software implementatie steeds succesvoller wordt.
Door deze factoren in gedachten te houden en zorgvuldig te plannen, kun je een succesvolle implementatie van salarissoftware realiseren die voldoet aan de behoeften van jouw organisatie.
Altijd de hoogte blijven van de tips & actualiteiten?