Wat is een werkgeversbijdrage?
Een werkgeversbijdrage is een bijdrage die de werkgever betaalt voor de sociale verzekeringen van de werknemer. Deze bijdrage is een percentage van het brutosalaris van de werknemer en wordt rechtstreeks door de werkgever afgedragen aan de overheid.
Er zijn verschillende sociale verzekeringen waarvoor werkgeversbijdragen moeten worden betaald, afhankelijk van het land en de wetgeving. Enkele voorbeelden zijn:
- Zorgverzekeringswet (ZVW): een verzekering voor medische kosten die wordt gefinancierd door werkgevers- en werknemersbijdragen.
- Werkloosheidswet (WW): een verzekering die werknemers financiële ondersteuning biedt als zij hun baan verliezen.
- Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO): een verzekering die werknemers financiële ondersteuning biedt als zij door een ziekte of handicap niet meer kunnen werken.
- Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA): een verzekering die werknemers financiële ondersteuning biedt als zij door een ziekte of handicap gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt zijn.
- Pensioenfonds: een fonds dat door de werkgever wordt beheerd en waarin bijdragen worden gestort voor het pensioen van de werknemer.
De werkgeversbijdrage wordt meestal als een percentage van het brutosalaris berekend. Dit percentage kan per verzekering en per land verschillen. In sommige landen betaalt de werknemer ook een deel van de bijdrage voor sociale verzekeringen.
Wil je weten hoe Incomme je kan helpen met het voeren van een juiste salarisadministratie??