Als werkgever of werknemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de rechten rondom geboorteverlof. Een van de regelingen waar werknemers in Nederland gebruik van kunnen maken, is het aanvullend geboorteverlof. Maar wat houdt dit precies in en hoe werkt het?
Wat is aanvullend geboorteverlof?
Aanvullend geboorteverlof is een regeling waarmee partners van een pasgeboren kind na het standaard geboorteverlof (ook wel kraamverlof genoemd) extra verlofdagen kunnen opnemen. Dit verlof is speciaal bedoeld om de partner de mogelijkheid te geven om meer tijd door te brengen met hun pasgeboren kind in de eerste cruciale weken na de geboorte.
Hoe werkt het?
In Nederland heeft de partner van een pasgeboren kind eerst recht op 1 werkweek geboorteverlof, volledig doorbetaald door de werkgever. Na dit geboorteverlof kan de partner aanvullend geboorteverlof aanvragen. Dit verlof bedraagt maximaal 5 weken (oftewel 5 keer het aantal werkuren per week) en moet worden opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.
Tijdens het aanvullend geboorteverlof betaalt de werkgever geen salaris, maar de werknemer ontvangt een uitkering van het UWV. Deze uitkering bedraagt 70% van het dagloon van de werknemer (tot maximaal 70% van het maximumdagloon).
Wat zijn de voorwaarden voor aanvullend geboorteverlof?
Voordelen van aanvullend geboorteverlof voor werknemers:
Voordelen van aanvullend geboorteverlof voor werkgevers:
Wat moet je als werkgever regelen?
Aanvullend geboorteverlof biedt partners de mogelijkheid om na de geboorte van hun kind extra tijd vrij te nemen, met financiële ondersteuning van het UWV. Voor werkgevers is het belangrijk om de processen rond dit verlof goed te regelen en medewerkers te ondersteunen in hun keuze om gebruik te maken van dit recht.
Wil je als werkgever meer weten over hoe je aanvullend geboorteverlof kunt faciliteren of heb je vragen over de aanvraag en administratie ervan? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag om alle aspecten van de salarisadministratie en verlofregelingen soepel te laten verlopen.